maandag 27 maart 2017

Reïncarnatie zonder sterven

Iets dat geen duidelijk begin kende, hoeft ook geen duidelijk einde te hebben. Als mensen mij vragen hoe lang ik ‘al bezig’ ben met mijn transitie dan antwoord ik vaak dat ik al mijn hele leven worstelde met de vraag welk gender de mijne is. Dat is niet overdreven, want al zo lang als ik me kan herinneren is er het verlangen geweest om me als vrouw te uiten. Maar de menselijke neiging om alles in heldere projecten af te bakenen honorerend, antwoord ik dan vaak in tweede instantie dat ik in 2010 in een training voor persoonlijke ontwikkeling voor het eerst hardop uitsprak dat ik mijn vrouwelijke kant meer wilde gaan uiten. Dat zou je als een helder, markant startpunt van mijn transitie kunnen noemen. Maar ja, die transitie was toen natuurlijk al lang begonnen want zo’n uitspraak doe je niet zomaar. In de maanden daarna kreeg het stoutmoedige plan heel aarzelend vorm. Toen ik zo’n anderhalf jaar later aan dit blog begon te schrijven, heette mijn transitie officieel nog een onderzoek – zodat ik me niet gebonden hoefde te voelen aan de betekenis of consequenties ervan.

Na vijf jaar aarzelen, verlangen, proberen, ontkennen, knokken, verliezen, opkrabbelen en doorgaan, schrijf ik voor de laatste keer op dit blog. Bijna 600 blogposts vulde ik met in totaal bijna 400.000 woorden. Woorden die – voor mijn gevoel – nog niet voor de helft vatten wat er de afgelopen vijf jaar met me gebeurd is. Woorden die door honderden lezers gelezen werden en door velen gewaardeerd, zoals bleek uit de persoonlijke berichten die ik heb ontvangen. Het doet me goed te weten dat al mijn woorden niet alleen mijzelf dienstig geweest zijn in het begrijpen van mijn eigen zoektocht, maar dat ook anderen er steun, herkenning en inspiratie aan ontleend hebben.

Dit blog is klaar. Zo voelt het voor mij. Ik zou nog genoeg kunnen schrijven over wat zich afspeelt in mijn leven, in mijn gevoelens en in mijn gedachten. Maar de praktijk wijst uit dat ik het niet doe. Dat ik tegenwoordig minder dan eens per maand schrijf maakt duidelijk dat dit blog zijn einde heeft gevonden. Het is tijd voor iets nieuws. Misschien opent zich hierna eindelijk de langgewenste ruimte om deze 400.000 woorden om te vormen tot een boek, om via een nieuw kanaal bij te dragen aan de bekendheid en acceptatie van transgenders.

Mijn transitie is nog lang niet klaar en zal ook nooit een helder einde kennen. Ik leef als vrouw, dat is waar. Maar ik heb niet het idee dat ik het nieuwe spoor van mijn leven al helemaal te pakken heb, voor zover het in mijn natuur ligt om dat gevoel ooit te zullen hebben. Dat is goed. Misschien is het ook helemaal niet de bedoeling om klaar te zijn, maar om nieuwsgierig te blijven, in beweging te blijven. Enige rusteloosheid lijkt me een voorwaarde om het leven ook echt te beleven in plaats van het voetstoots aan je voorbij te laten gaan. Gelukkig ligt er nog genoeg op mij te wachten: het verder opbouwen van het prille nieuwe contact met S., een relatie met een man, mezelf opnieuw ontdekken als seksueel wezen, een fase zonder operaties en behandelingen. Dit alles gloort, lonkt, maar is er nog niet. Net zoals er nog vele losse eindjes uit mijn oude leven zijn: M., het contact met mijn familie, de laatste lichamelijke echo’s van mijn mannenbestaan. Deze kluwen van alle onaffe dingen – niet echt begonnen en niet echt afgesloten – is de realiteit van een transitie, dat is me de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Het is een reïncarnatie zonder te sterven. Het begint me steeds meer te dagen dat het leven voor iedereen zo is en voor altijd zo zal blijven: in beweging in een kluwen onaffe dingen, voor eeuwig in transitie. Omdat we het leven niet op een andere manier kunnen leven. Omdat we onbewust doodsbang zijn voor de leegte tussen het oude en het nieuwe. Omdat we zouden stikken in het zuurstofloze vacuüm.

De afgelopen jaren hielden Lisa en Erik elkaar vast in een ferme greep. Ik voel hoe ze elkaar aan het loslaten zijn. Aarzelend, als de handen van twee geliefden die weten dat het onvermijdelijke afscheid nabij is. De warmte van de handpalmen ontsnapt in de frisse lucht die ertussen ontstaat. Vingers glijden over handpalmen, vingers glijden over vingers, kootje voor kootje en in een laatste tedere streling kussen de vingertoppen elkaar. Tot zich met een siddering een nieuwe wereld opent, waarin zelfs het licht anders is. Een laatste zuchtje wind opent mijn hart voor mijn dierbare Erik, de man die het aandurfde zichzelf te betwijfelen.

5 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven. Erik - leuke vent overigens - kende ik niet zo goed, meer alleen uit de verhalen. Bij Lisa - net zo'n tof mens - ben ik meer betrokken geraakt, door de reis naar Thailand en ook door deze blogs. Ik heb je altijd vol bewondering gevolgd. En ik prijs mezelf gelukkig dat ik me in die kringen bevind waar ik je wellicht nog eens tegen kom en dan live kan ervaren hoe het je vergaat :-) Dikke kus vanaf de Veluwe xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Lisa, als dit dan het einde is wil ik je graag bedanken voor alle blogs die je hebt geschreven. Mijn interesse lag in eerste instantie bij de laatste stappen van je transitie omdat die voor mij ook actueel werden. Maar door je leuke manier van schrijven werd ik mee genomen met een kijkje in je leven. Ik wil je alle geluk toewensen in alle wegen die je nog zult bewandelen en hoop vooral dat een van die wegen naar een vaste omgang met je zoon leidt. Alle goeds! Anouk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Anouk! Fijn om te horen dat mijn verhalen jou zijn bevallen. Jij veel goeds op jouw tocht naar jezelf. - Lisa

   Verwijderen
 3. Lisa bedankt, bedankt voor je openheid, emoties, passie en alles waarmee jij al deze verhalen hebt
  geschreven en met ons hebt gedeeld. Een compliment voor wat je hebt meegemaakt en hebt
  doorstaan. Ik heb genoten en geniet nog altijd.

  Ergens op je blog gekomen, lezend over wat je meemaakte in Thailand en ben hierna verder gaan
  lezen over je verhaal. Ergens een begin gemaakt met je verhaal in 2012 waar je begon met de
  geboorte van lisa en hoe M en S om je heen leefde. Het moment dat ik een aantal jaar vooruitsprong
  naar het moment dat je begon met je hormonen en hoe je halverwege er tussenin zat en net dat
  stuk dat ertussenin is iets wat voor mij ook aan het beginnen is dus ik voelde je verhalen in mijn hart
  en heb genoten. Een operatie in Thailand waar ik ook naar toe wil en nu je verhalen die je nog
  schreef na je operatie. En een afsluiting hier in 2017, het jaar waar ik je blog nog nooit gezien had.
  Zie ik nu je laatste bericht. Jammer maar begrijpelijk. Ik hoop dat alles een beetje goed verloopt
  tussen jou en S en wie weet zal ik je ooit wel ontmoeten op een van de gesprekken van transvisie. Ik
  heb genoten van je blog en het doet me goed om jou verhaal te mogen voelen.

  Veel liefs Féj Hyacinthe,

  Ps; ik lees nog steeds, ook al heb ik je levensboek van je blog al bijna uit, sommige verhalen lees je
  liever vaker dan een keer. Wat een besef heb je hier achtergelaten. Dankjewel Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi lieve Fej,
  Fijn om te horen dat je hebt genoten van mijn verhalen. Ik hoop dat ze je ook tot steun of inspiratie zijn geweest. Ik vind het heel bijzonder dat mijn blog nog steeds zo veel gelezen wordt.
  Veel sterkte en plezier op jouw reis.
  Lisa

  BeantwoordenVerwijderen